Ce faci în vacanța ta la Roșia?

Activități și servicii locale


Află povestea locului. Tururi ghidate

Pe subiectul Rosia Montană s-au făcut documentare, s-au scris cărți, s-a ieșit în stradă, povestea e lungă și merită auzită la fața locului, motiv pentru care recomandăm să începeți vacanța la Roșia cu un tur ghidat.

Organizăm următoarele tururi în funcție de cerere, împreună cu câțiva tineri elevi pasionați de natură și locurile natale:
- Centrul istoric (2h) include clădirile istorice, turnurile bisericilor și controversa proiectului minier sau protestele de atunci
- Minerit (4h) include povestea mineritului aurifer din antichitate până azi, vizitarea galeriilor, carierelor și a altor obiective miniere
- Natură (6h) urcăm pe cele mai înalte culmi cu belvedere și vizităm monumente și situri naturale.

Dacă doriți să participați la un tur ghidat vă rugăm să specificați la efectuarea unei rezervări, iar la sosire o să vă dăm toate detaliile.


Drumeții pe traseele marcate

Roșia Montană este locul idea pentru drumeții ușoare în natură datorită traseelor marcate existente ce au diferite niveluri de dificultate și durată (3, 4 sau 6 ore). Marcajele pornesc chiar din fața casei noastre, așa că ia-ți bocancii de munte, fă o rezervare și hai la drumeție.


Desoperă zona cu bicicleta

Ne aflăm într-o zonă cu dealuri, văi și sate legate de drumuri de țară ideale pentru ture cu bicicleta. Dacă dorești pe perioada șederii să închiriezi biciclete sau trasee ghidate pe bicicletă te rugăm să specifici la efectuarea unei rezervări, iar apoi te vom contacta pentru a stabili toate detaliile. Câteva link-uri spre trasee cu hărți, profil și date gps pe care le poți face la noi găsești pe: Traseul Tăurilor - 7km | Traseul Vârtop - 12km | Traseul Detunata - 20km | Traseul Geamăna - 34km | Traseul Negrileasa - 39km


Consumă produse locale

Produse lactate - Deși are o vârsta destul de înaintată după o viață întreagă lucrată ca miner în subteranele Roșiei Montane, Nea Vasile reușește să țină o fermă pe dealurile din apropierea satului de unde puteți achiziționa lapte, smântână, caș, branză de oaie sau vacă.
Fructe de pădure - În perioada Iulie-Septembrie, Vladimir și alți localnici culeg afine, zmeura sau mure de pe dealurile din zonă pentru a le vinde în sat.
La sosire o să vă dăm toate detaliile despre cum puteți achiziționa aceste produse.


Descoperă lumea plantelor

Pe traseul cu bulină albastră ce duce spre țarină printre dealuri și sunet de greieri o ve-ți întâlni pe Mirela. După o perioadă de stat în Italia s-a mutat împreună cu fiica ei în acest loc retras din zona noastră și a deschis un mic atelier unde își folosește experiența acumulată pentru a prepara și oferi diverse produse (creme, ceaiuri, tincturi, săpunuri, șampoane) din plantele pe care le găsește la noi în zonă. Mirela vă poate oferi produse naturale sau tururi de recunoaștere a plantelor prin care descoperiți cum folosiți plantele sălbatice în viața de zi cu zi. O puteți contacta pe Mirela la 0771453596 sau pe acest link de facebook


Oferă cadou un suvenir din lână

Pe drumul ce duce spre Tăul Brazi, într-o casă mică cu ferestre mari o veți întâlni pe Larisa. Acesta are aici un mic atelier de confecționat medalioane și broșuri din lână cu peisaje și momente speciale surprinse de ea la noi în sat și nu numai. Puteți achiziționa un produs gata făcut sau vă poate confecționa un medalion după o imagine personală, iar în cazul în care nu reușește să-l termine până la finalul vizitei voastre în Roșia, poate să vi-l trimită prin curier. Pentru a o întâlni pe Larisa pe parcusul vizitei voastre în Roșia o puteți contacta la telefon 0773 846 334 sau pe acest link de facebook


La pescuit pe Tăul Mare

La 30min de noi se află Tăul Mare, un loc amenajat pentru pescuit și populat cu somn, caraș sau crap. Dacă doriți să mergeți la pescuit pe parcursul vizitei voastre la Roșia, îl puteți contacta pe Domnul Săndel care se ocupă de administrarea lacului la 0742586275


Încearcă viața la țară

Te punem în contact cu o familie de fermieri din zona nostră unde vei participa la treburile zilnice (cositul ierbii, mulsul și adăpatul vacilor, ridicarea căpițelor sau strânsul fânului ce va fi folosit la iarnă pentru animale). Fermierilor le-ar prinde bine o mână de ajutor iar pentru tine va fi o experiență unică deoarece vei învăța meșteșuguri tradiționale, ajuți la protejarea biodiversității și te vei conecta la natură și la obiceiuri străvechi bine păstrate la noi în Apuseni. Dacă dorești să participi la o astfel de experiență, specifică la efectuarea unei rezervări.

Ce spun cei ce ne-au vizitat?

<i class="fab fa-facebook"></i> Anca Blaga

Anca Blaga

"Amazing place to feel the cultural heritage of Rosia Montana. We stayed in Book Room - the old bank from Rosia, where miners came to exchange the gold for money and explosives. Great start-point for visiting the area. Thank you Adi and Iulia for a great stay, for the movie about Rosia and for the amazing sunset from the church tower. PS: We hope the cats recovered after our kids stressed them for 4 days."

<i class="fab fa-facebook"></i> Florin Matieş

Florin Matieş

"O locație deosebita care te duce înapoi în timp, gazde minunate, primitoare, de nota 10.Aici găsești tot ce ai nevoie, pe lângă liniște și relaxare, biciclete, ghizi, chiar proprietarul ne-a făcut într-o seară o prezentare cu poze și filmulețe a istoriei Roșii Montane. Recomand cu încredere, dar cel mai sigur, haideți și vedeți cu ochii voștri."

<i class="fab fa-tripadvisor"></i> Ramona Vesa

Ramona Vesa

"If you are looking for a special location, nature, history, good local food this is a place to be. Not a luxury location for sure but an old romanian house very nice arranged for guests. The host is friendly, a lot of outdoor activities, guided montain trips , visiting old gold mines. The food was prepared by the neighbours, really tasty"

<i class="fab fa-google"></i> Adrian Vlad

Adrian Vlad

"Passionate host and great location. The house is situated in the middle of the historical part of the village, with a shop 2 minutes away where you can shop for food, water and other supplies. The host was kind enough to take us on tours around the village and even on a MTB trip 50 km long, up until to Geamana village, through beautiful landscapes."

Vezi mai mult, urmărește-ne sau lasă un review pe:
Created by WebsiteBuilder. To edit or build a website, please Log in