Ce poți face și vizita la Roșia Montană?


Ne aflăm într-o zonă cu munți, văi și lacuri dar și cu o bogată încărcătură istorică și culturală datorată patrimoniului construit de diverse civilizații venite aici încă din antichitate pentru a extrage aur. Vezi mai jos ce poți face și vizita în vacanța ta la Roșia Montană.


Hai la o plimbare în centrul istoric

Aici vei găsi 7 biserici de 5 culte diferite, casele aurarilor și alte clădiri de patrimoniu construite de diverse civilizații venite aici de-a lungul timpului pentru a extrage aur. Dacă dorești să afli mai mult despre istoria clădirilor sau chiar să intri în câteva din acestea ca de exemplu să urci în turnul vechii biserici din centrul satului pentru a vedea priveliștea de acolo, specifică la efectuarea unei rezervări că dorești un tur ghidat al centrului istoric.


Află istoria aurarilor. Muzee

Pornește într-un tur ghidat al galeriilor romane de peste 2000 de ani vechime de la Muzeul Mineritului Roșia Montană și vezi evoluția tehnicilor de scoatere a metalelor prețioase. Dă apoi o fugă la Muzeul Aurului din Brad să vezi filoanele de aur nativ și expozițiile de minerale sau la Muzeul Buciumanilor pentru a vedea o instalație cu moră de apă complet funcțională, folosită în trecut pentru prelucrarea aurului.


Hai pe urmele căutătorilor de aur. Galeriile

Roșia Montană deține una din cele mai extinse complexe de mine aurifere din lume, un labirint subteran de peste 120km format din galerii romane, preromane sau habsburgice propuse ca sit UNESCO. Peste tot în zonă se alfă guri de mină, unele chiar asemănătoare unor peșteri realizate în anumite perioade de diverse civilizații pentru a scoate aur. Pentru a le descoperi, având în vedere că sunt destul de răsfirate prin sat, recomandăm vizitarea acestora cu un ghid. Specifică la efectuarea unei rezervări că dorești un tur ghidat al galeriilor aurifere.


Vizitează Monumentele Naturii

Zona naturală protejată 'Piatra Corbului' formată din fostele exploatări aurifere de apă și foc, Piatra Căpcăunului cu legende sale sau Sfinxul Apusenilor sunt doar câteva din 'monumentele naturii' ce merită vizitate în vacanța voastră la Roșia Montană.


Bucură-te de liniște și relaxare. Tăurile

Tăurile au fost construite pentru procesarea aurului, iar acum au devenit locuri de agreement ideale de ieșit la picnic (Tăul Țarina), de a lenevi la soare (Tăul Brazi) sau de a te bucura de un apus de poveste (Tăul 'Inimă'). Pentru afla povestea acestora și rolul lor în procesarea aurului împreună cu morile de lemn, specifică la efectuarea unei rezervări că dorești un tur ghidat al tăurilor.


Cucerește punctele de belvedere

Natură, liniște și locuri cu priveliști deosebite. Pornește în drumeție pe potecile mai puțin umblate din zona noastră și nu uita că cele mai speciale momente sunt dimineața devreme, atunci când se lasă ceața pe văile din Apuseni.


Vizitează acoperișul de bazalt al Apusenilor. Detunata

Detunata este unul dintre cele mai spectaculoase masive din zona noastră, o arie naturală protejată formată din coloane înalte de bazalt, la baza căreia s-a format o mare de blocuri de piatră printre care apar mici ghețare. Poți ajunge acolo pe un traseul marcat sau dacă vrei să afli mai multe despre despre legendele locului și configurarea traseului cu alte obiective din zonă, specifică la efectuarea unei rezervări că dorești un tur ghidat la Detunata.


Descoperă un 'Muzeu în aer liber'. Casele cu paie

O plimbare prin satele din apropierea zonei noastre este ca o călătorie în timp. O parte din gospodării au rămas conservate așa cum erau în trecut, acoperite cu paie sau șindrilă de lemn. Pentru a le vizita specifică la efectuarea unei rezervări că dorești un tur ghidat al caselor cu paie (pe jos sau cu bicicleta).


Trasee marcate de drumeție

Drumeții în natură, aer curat sau plimbări cu bicicleta? Descoperă Roșia Montană și împrejurimile urmând traseele marcate de diferite niveluri de dificultate și durată (3, 5 sau 8 ore). Marcajele pornesc chiar din fața casei așa că rezervă o vacanță la Roșia, ia-ți bocancii de munte și hai la drumeție.


Hai la Poiana cu Narcise Apuseni

Acest loc este una din locațiile 'musai de văzut' ale Apusenilor în luna Mai. Mirosul și priveliștea de aici în perioada înfloririi narciselor va rămâne cu siguranță o amintire de neuitat. Puteți ajunge până acolo cu mașina, dar recomandăm vizitarea cu un ghid pentru a vă configura traseul și cu alte atracții din apropiere. Specifică la efectuarea unei rezervări că dorești un tur ghidat spre Poiana Cu Narcise (pe jos sau cu bicicleta).


Proiecții-n prun. Documentare Roșia

De obicei în serile de vară ne adunăm în grădina, atârnăm proiectorul în prun și urmărim documentare sau filme vechi realizate în Roșia. Dacă dorești să organizăm o proiecție într-una din seri, nu uita să specifici la efectuarea unei rezervări.


Vezi mega-exploatările comuniste

Pentru a vedea impactul și prețul plătit pentru obținerea metalelor prețioase vizitați unzina și cariera Roșia Poieni (una din cele mai extinse cariere de suprafață din Europa) și iazul de decantare ce a scufundat satul Geamăna. Specifică la efectuarea unei rezervări că dorești un tur ghidat al explotărilor miniere.


Descoperă campania 'Salvați Roșia Montană'

Vezi locurile și alfă poveștile unde timp de 15 ani au avut loc acțiuni de proteste împotriva unei companii canadiene ce dorea deschiderea unei mari exploatări cu cianuri pentru a extrage aurul rămas. Specifică la efectuarea unei rezervări că dorești un tur ghidat prin care afli povestea campanie și impactul proiectului canadian.


Vezi peisaje de poveste. Masivul Vulcan

Masivul este într-adevăr un vulcan stins acum mult timp. Impresionează prin forma lui, peisajele tipic din Apuseni și pereții înalți și drepți ideali de escaladă. Se poate ajunge aici cu mașina sau cu bicicleta, urmate de o drumeție de o oră pentru cei ce doresc să urce pe vârful acestuia.


Încearcă viața la țară

Te punem în contact cu o familie de fermieri din zona nostră unde vei participa la treburile zilnice (cositul ierbii, mulsul și adăpatul vacilor, ridicarea căpițelor sau strânsul fânului ce va fi folosit la iarnă pentru animale). Fermierilor le-ar prinde bine o mână de ajutor iar pentru tine va fi o experiență unică deoarece vei învăța meșteșuguri tradiționale, ajuți la protejarea biodiversității și te vei conecta la natură și la obiceiuri străvechi bine păstrate la noi în Apuseni. Dacă dorești să participi la o astfel de experiență, specifică la efectuarea unei rezervări.


Unul din cele mai mari ghețare subterane

Ghețarul Scărișoara este unul din cele mai mari ghețare subteran din lume aflat în inima Apusenilor și primul obiectiv declarat monument al naturii din România. Se află la o oră de mers cu mașina de noi sau 4h cu bicicleta.


Un loc unic în Apuseni, Cascada Pișoaia

Cascada Pisoaia este o splendida cadere de apa de peste 18 metri inaltime. Chiar lângă este Dealul cu melci un loc unde se pot vedea specii de moluște încrustate în piatră ce au trăit cu milioane de ani în urmă pe fundul mării. Obiectivele se află la 30min de mers cu mașina de noi sau 2h cu bicicleta.

Descoperă atracțiile de pe Valea Arieșului

Pe valea Râului Arieș vei găsi una din cele mai vechi așezări monahale din Apuseni Mănăstire Lupșa, peștera uriașilor din timpuri străvechi Huda lui Papară sau mocănița Apuseni ce pornește din localitatea Sălciua. Se află la 1h de mers cu mașina de noi sau 4h pe bicicletă.


Surprinde culorile toamnei

Toamna la Roșia vine cu dimineți reci cu ceață, amiezi blânde și peisaje ideale de surpins în poze. De obicei, în weekendurile din Octombrie pornim în ture foto spre zonele de foioase. Specifică la efectuarea unei rezervări dacă dorești să ne participi și tu.


Hai la săniuș! Iarna la Roșia

Iarna la Roșia Montană scoate la iveală peisaje de poveste cu case vechi acoperite de zăpadă și locuri ideale de dat cu sania. Ulițele satului devin locuri perfecte pentru a face drumeții ușoare într-o dimineață cu ninsoare.


Oferim tururi ghidate

Îți recomandăm să vizitezi zona noastră împreună cu un ghid local deoarece povestea contează, iar Roșia Montană are un trecut de aur. Organizăm tururi ghidate prin care descoperi atracțiile descrise pe această pagină (centrul istoric, povestea aurului și mineritul, zona propusă ca sit UNESCO, tăuri, galerii sau obiective naturale). Specifică la efectuarea unei rezervări dacă dorești să-ți organizăm pe perioada șederii un tur ghidat și spune-ne ce zone te interesează, iar apoi te vom contacta pentru a stabili toate detaliile.


Desoperă zona cu bicicleta

Ne aflăm într-o zonă cu dealuri, văi și sate legate de drumuri de țară ideale pentru ture cu bicicleta. Dacă dorești pe perioada șederii să închiriezi biciclete sau trasee ghidate pe bicicletă te rugăm să specifici la efectuarea unei rezervări, iar apoi te vom contacta pentru a stabili toate detaliile. Câteva link-uri spre trasee cu hărți, profil și date gps pe care le poți face la noi găsești pe: Traseul Tăurilor - 7km | Traseul Vârtop - 12km | Traseul Detunata - 20km | Traseul Geamăna - 34km | Traseul Negrileasa - 39km


Pornește într-o drumeție 'delicioasă'

În funcție de sezon, pe dealurile din împrejurimi o să găsiți diverse bunătăți direct de la sursă. De veniți în luna Mai sau Iunie sunt fragi și muguri de brad iar în luna Iulie sau August zmeură, afine, mure și merișoare. Înarmează-te cu răbdare, rezervă o vacanță la Roșia și hai la cules de fructe de pădure.

Ce spun cei ce ne-au vizitat?

<i class="fab fa-facebook"></i> Anca Blaga

Anca Blaga

"Amazing place to feel the cultural heritage of Rosia Montana. We stayed in Book Room - the old bank from Rosia, where miners came to exchange the gold for money and explosives. Great start-point for visiting the area. Thank you Adi and Iulia for a great stay, for the movie about Rosia and for the amazing sunset from the church tower. PS: We hope the cats recovered after our kids stressed them for 4 days."

<i class="fab fa-facebook"></i> Florin Matieş

Florin Matieş

"O locație deosebita care te duce înapoi în timp, gazde minunate, primitoare, de nota 10.Aici găsești tot ce ai nevoie, pe lângă liniște și relaxare, biciclete, ghizi, chiar proprietarul ne-a făcut într-o seară o prezentare cu poze și filmulețe a istoriei Roșii Montane. Recomand cu încredere, dar cel mai sigur, haideți și vedeți cu ochii voștri."

<i class="fab fa-tripadvisor"></i> Ramona Vesa

Ramona Vesa

"If you are looking for a special location, nature, history, good local food this is a place to be. Not a luxury location for sure but an old romanian house very nice arranged for guests. The host is friendly, a lot of outdoor activities, guided montain trips , visiting old gold mines. The food was prepared by the neighbours, really tasty"

<i class="fab fa-google"></i> Adrian Vlad

Adrian Vlad

"Passionate host and great location. The house is situated in the middle of the historical part of the village, with a shop 2 minutes away where you can shop for food, water and other supplies. The host was kind enough to take us on tours around the village and even on a MTB trip 50 km long, up until to Geamana village, through beautiful landscapes."

Vezi mai mult, urmărește-ne sau lasă un review pe:
Created by WebsiteBuilder. To edit or build a website, please Log in